Competitie reglement

 

Artikel 01: Technische commissie  

De Technische Commissie (TC) bestaat minimaal uit twee leden en is belast met de bridge-technische organisatie van de clubavonden. Eén lid van de TC fungeert als voorzitter en wedstrijdleider (WL). De WL leidt de clubavonden en zorgt indien nodig voor de arbitrage. Daarbij is de WL geassisteerd door de aangestelde arbiters. De WL is tijdens de wedstrijd het enige aanspreekpunt van de spelers. Het roepen van de WL gaat via de bridgemate; roep WL; de pager(ringtone)gaat af bij de WL en de WL kan zien welke tafel hij moet bezoeken. De WL speelt over het algemeen zelf mee in de wedstrijd.

 

Artikel 02: Spelregels.

Er wordt gespeeld volgens de spelregels voor wedstrijdbridge en de regels van de Nederlandse Bridge Bridgebond (NBB). Een protest tegen een arbitrale beslissing moet binnen een kwartier na afloop van het laatste spel bij de WL worden ingediend. Als de WL het protest niet honoreert, kan men binnen twee dagen een schriftelijk protest indienen bij het bestuur.

      

Artikel 03: Competitie indeling

Naast een aantal parencompetities van vijf of zes speelavonden kunnen er elk seizoen ook drives worden georganiseerd. De TC bepaalt de aard en de duur van de te spelen competitie. Tenzij anders is bepaald wordt er in groepen gespeeld, te weten: A, B, C, enz.

Het aantal paren per groep is ter beoordeling aan de TC. De indeling van de paren in de groepen wordt door de TC gemaakt op basis van de uitslag van de voorafgaande competitie en de besluiten in de Algemene Vergadering. Nieuwe paren, geformeerd en die zich tijdig voor aanvang van een competitie als paar bij de TC hebben aangemeld, kunnen hieraan deelnemen. Zij beginnen in de laagste groep, met dien verstande dat de TC bevoegd is een paar, dat voor de laagste groep veel te sterk wordt geacht, in een hogere groep in te delen. Na elke parencompetitie is er promotie/degradatie. De bovenste, minimaal twee paren promoveren van elke groep en de laagste, minimaal twee paren van elke groep degraderen.

 

Artikel  04: De organisatie van de clubavonden.

Een lid dat op een competitieavond niet kan spelen, is verplicht zich af te melden op de speeldag voor 10.00 uur in de ochtend. Dus afmelden vóór dinsdagmorgen 10.00 uur!

Bij tijdige afzegging krijgt men een score van: 45%. Een paar dat meer dan de helft van de competitieronde met een invaller heeft gespeeld kan niet promoveren, wel degraderen. Een paar dat door langdurige ziekte een volledige competitieronde niet kan meespelen; behoudt zijn plaats in dezelfde spelersgroep. Bij spelen met een invaller die geen lid van de club is krijgt men de behaalde score, maar nooit hoger dan 55% en nooit lager dan 45%. Bij spelen met een invaller die wel lid is van de club (combinatiepaar) krijgen de beide paren waaruit de combinatie is gevormd de behaalde score met een minimum van 45%. Zijn de leden van het combinatiepaar afkomstig uit verschillende groepen dan spelen zij in principe in de groep van de hoogst geplaatste speler. De behaalde score als combinatiepaar telt voor beide spelers, met een minimum van 45 %. Als er in een lagere groep wordt gespeeld, dan geldt er een maximum van 55 %. Indien in meerdere groepen een oneven aantal paren deelneemt aan de competitieavond kan door de WL een zogenoemde combitafel worden toegevoegd. Aan deze combitafel spelen de paren uit de hoogste groep NZ en de paren uit de lagere groep OW een aparte set spellen. Als er tijdens een speelavond twee speelgroepen met een oneven aantal paren zijn, kan de TC een paar uit de “lagere” groep aanwijzen om in de “hogere” groep te spelen. In dit geval telt de behaalde score voor het paar met een minimum van 45%. Mocht de TC een paar uit een "hogere groep" aanwijzen om in een "lagere" groep te spelen, dan krijgt dit paar maximaal 55%.

 

Artikel 05:  Speeltijd.

De speeltijd voor iedere ronde met vier spellen is 30 minuten. Indien vijf minuten voor het einde van een speelronde nog met één of meer spellen begonnen moet worden, dan mogen deze spellen niet meer gespeeld worden. De WL is bevoegd aan 1 of meerdere tafels extra tijd toe te staan voor een ronde, wanneer speciale omstandigheden daartoe aanleiding voor geven (b.v. Arbitrage) Om niet gespeeld in te geven drukt u op knop 10 bij CONTRACT, laat dit dan door de wedstrijdleider bevestigen. Indien de spelers vier keer gepast hebben zonder een eerste bod te maken, druk dan op de “Pass” knop bij CONTRACT en bevestig met JA. Als er in de eerste ronde een rondpas aan de orde is, wordt er over geschud.

 

Artikel 06:  Winnaars

Clubkampioen is het paar dat gemiddeld over het gehele seizoen de beste resultaten heeft behaald. De TC bepaalt hoe de resultaten worden geteld. Slem kampioen is het paar die tijdens het gehele seizoen de meeste slempunten heeft verzameld (klein slem = 1 punt, groot slem is 3 punten)

 

Artikel 07:  Gang van zaken aan tafel.

Noord ziet toe op een juiste gang van zaken. Samen met Oost controleert hij of de juiste spellen gespeeld worden. Begin in principe altijd met het laagst genummerde spel

 

Artikel 08:  Spelregels in het kort

Inleiding; Net als elke sport kent het bridgespel veel spel- en gedragsregels. Deze bevorderen een correct verloop van de wedstrijd en daarmee ook het spelplezier. Het is dan ook belangrijk dat deze regels voor iedereen hetzelfde worden toegepast. Als er bijvoorbeeld

verzaakt wordt moet het niet zo zijn dat A zegt: "neem maar terug" terwijl B het volgens de spelregels wil oplossen. Dan krijg je achteraf vervelende gesprekken. Nu zijn de officiële spelregels buitengewoon ingewikkeld, en bijna niemand kent ze allemaal uit het hoofd. Daarom is het beter om bij twijfel een arbiter te roepen. Dit moet niet gezien worden als onsportief of als "spelen met het mes op tafel" maar als een normaal onderdeel van het spel, zoals ook een voetbalscheidsrechter een onmisbaar element in het spel is. Doet men dit niet bij de eerste gelegenheid dan kan men later geen rechten meer doen gelden. Laat tot afloop van het spel de kaarten dicht liggen en ga er daarna niet mee rommelen voordat de arbiter geweest is. De belangrijkste is overigens: blijf altijd hoffelijk.

Dummy; De dummy mag alleen een kaart bijspelen na opdracht van de leider. De dummy geeft ook geen commentaar; uitzondering: als de leider niet bekent, mag de dummy vragen: "heb je ze niet, partner?"

Bieding; eerst denken, dan een kaartje trekken. Dus niet in de biedbox rommelen! Dat geeft ongewenste informatie weg. Alvorens een sprongbod te doen de stopkaart leggen en deze na enige tijd weer weghalen, waarna de linker tegenstander pas mag bieden. Een per ongeluk verkeerd gepakt biedkaartje ("fout van de handen") mag vervangen worden door het bedoelde. Roep toch de wedstrijdleider.

Alerteren; Bij mindere gebruikelijke systemen en/of conventies is men verplicht te alerteren.

De partner van degene die het conventionele bod doet alerteert en geeft op  verzoek van een tegenspeler die aan de beurt is een zo volledig mogelijke omschrijving over de betekenis van het bod. Ook zonder alerteren mag die tegenspeler uitleg vragen van de gedane biedingen (weer aan de partner van de betreffende bieder). Na afloop van het bieden is navragen achteraf ook toegestaan.

Voor de beurt of onvoldoende bieden; Als de linker tegenstander dat accepteert, gaat het bieden gewoon door. Zo nee, roep de wedstrijdleider.

Verzaken of voor de beurt spelen; Roep de wedstrijdleider.

Verboden informatie; Er zijn vele ongeoorloofde manieren om informatie over te brengen.

Probeer zelfs de schijn te vermijden.

 

Artikel 09:

In een geval waarin dit reglement niet voorziet, beslist de TC. Daarna kan het reglement worden op dit geval worden aangepast. De aanpassing behoeft de goedkeuring van de ledenvergadering

 

Artikel 10:

Dit reglement is opgemaakt en goedgekeurd op de ledenvergadering van 13 september 2022. Dit reglement kan alleen gewijzigd worden bij een algemene ledenvergadering waarbij minimaal twee-derde deel van de leden aanwezig is. Indien op deze algemene leden- vergadering bedoeld minimaal aantal leden niet aanwezig is, moet een nieuw algemene ledenvergadering worden uitgeschreven met als enig agendapunt: “wijziging huishoudelijk reglement”. De wijziging kan dan worden aangenomen bij meerderheid van stemmen van de dan aanwezige leden.

 

 

.